top of page

Reflectie periode 2

 

Hoe heb ik het aangepakt? 

Ik heb deze periode meer nagedacht over welke boeken ik zou kiezen om te lezen voor fictie. Eerst ging ik naar de bieb en dan keek ik waar ik zin in had, maar nu heb ik eerst meer research gedaan naar de boeken die ik ging lezen. Ik was namelijk vooral op zoek naar boeken die mij een beetje uit zouden dagen omdat ze bijvoorbeeld niet spannend waren op avontuurlijk, maar op emotioneel gebied. Ik heb echt geprobeerd om boeken te kiezen die mijn niveau in fictie zouden verhogen. 

 

Ik ben mijn e-reader veel intensiever gaan gebruiken. Waar ik eerst naar de bieb ging en 'maar een boek uitzocht', ga ik door een e-reader veel meer op zoek naar boeken. Ook lees ik nu meer, omdat ik makkelijker 'heel veel' boeken mee kan nemen ergens naaroe. 

 

Ook heb ik een soort dealtje met Luna. Luna houdt er namelijk erg van om boeken daadwerkelijk te kopen. Ik leen liever boeken bij de bieb. De leesstijl van Luna en van mij komt erg overeen, we vinden vaak dezelfde boeken heel erg leuk. Af en toe krijg ik nu een hele stapel boeken van Luna in mijn hand gedrukt. Deze lees ik dan en geef ik daarna weer terug. 

 

Mijn leesgedrag is dus een klein beetje veranderd in positieve zin. Ik ben iets meer gaan lezen en de boeken die ik lees zijn iets moeilijker en uitdagender geworden. 

 

Wat ging er goed?

Na drie jaar fictie gaat het schrijven van verslagen steeds makkelijker. Ik vind het makkelijker om een mening te vormen over een boek en deze ook goed te onderbouwen. Waar ik echt merk dat ik in leerjaar één een boek kon omschrijven met: 'Ik vond het leuk omdat het spannend was', ga ik nu veel dieper in op de achterliggende aspecten waarom ik een boek leuk, aangrijpend of mooi vind. 

 

Wat ging er minder goed? 

Ik ben er nog niet zo goed over uit of dit eigenlijk wel iets negatiefs is, maar soms zat er best wel een lange periode tussen het lezen van een boek en het schrijven van een verslag. Het positieve hiervan is dat je het verhaal wat langer op je in kan laten werken en dat je na een tijdje weer opnieuw dingen ophaalt over het boek, maar er zit ook een minder positieve kant aan. Als je een boek net uit hebt, heb je soms een hele sterke mening over het boek. Na een tijdje zakt dit een beetje weg. Bij het schrijven van een verslag kon ik dit meestal wel weer omhoog halen, maar het zou heel goed kunnen dat je dan alweer bepaalde dingen uit het boek vergeten bent, zeker als je heel veel leest en dus tussendoor al weer andere boeken hebt gelezen. 

 

Terugkoppeling vorige periode 

In de reflectie van periode één van dit jaar heb ik een aantal punten genoemd die ik graag wilde veranderen of verbeteren. Vooral  diepgang krijgen in mijn artikelen vond ik in periode één erg lastig. Ik heb uitgebreide feedback gekregen van Anne-Lise en hier kwam vooral uit dat ik nog iets uitgebreider mijn mening moest geven in mijn artikel. Dit was iets wat ik relatief makkelijk kon veranderen.

Het belangrijkste verschil ten opzichte van de vorige periode is dan ook de manier waarop ik mijn verslagen heb geschreven. In periode één stak ik vooral mijn tijd in de verwerkingsopdrachten, maar na de uitgebreide feedback, ben ik meer tijd en moeite gaan steken in mijn artikelen. Ik heb meer mijn best gedaan om echt mijn mening er in te verwerken. 

 

Reacties van lezers

Ook deze periode waren de reacties van mijn lezers erg positief:

 

  • Fanny: Het artikel onder de ketchupwolken is heel leuk en geeft een goeie uitleg over het boek. Ik heb het boek zelf ook gelezen en ik vind de uitleg heel erg goed.

  • Paiman: Je taalgebruik past goed bij je doelgroep waardoor je artikelen fijn te lezen zijn. Je blog ziet er overzichtelijk en goed uit net als je verwerkingsopdrachten! 

  • Jasmijn: Je hebt mooie boeken gelezen en in je toon van de artikels kan je lezen dat je er ook van genoten hebt. Je brengt de boeken op een goede manier over en dat is mooi om te lezen. Het blog is erg mooi. 

 

Het zijn eigenlijk alleen maar positieve punten, er zijn geen dingen die ik heb kunnen verbeteren of veranderen aan de hand van deze feedback. 

 

Reflectie fictie inhoudelijk

Elke keer dat ik een boek heb gelezen voor fictie wil ik in het verslag schrijven dat het weer 'zo'n ontzettend ander soort boek is dan wat ik tot nu heb gelezen', maar ik begin me ondertussen te beseffen dat dat het geheim van een goed boek is. Je moet ervoor zorgen dat je iets schrijft wat uniek is. Als ik kijk naar de soort boeken die ik de afgelopen periode heb gelezen, denk ik zeker dat ik dit soort 'unieke' boeken heb gelezen. Deze boeken zijn ook van een hoger niveau dan de boeken die ik heb gelezen in periode één en in de leerjaren hiervoor. 

 

Toen ik klaar was met het lezen van boeken voor fictie had ik ineens heel veel zin om alle Grijze Jager boeken weer opnieuw te lezen. Ik heb deze allemaal gelezen toen ik in groep zeven zat. Ik vind het wel grappig om deze boeken te vergelijken met de boeken die ik de afgelopen periode heb gelezen. Het grootste verschil zit hem in de emotionele toevoeging van het verhaal. Je kan duidelijk merken dat de Grijze Jager boeken geschreven zijn voor een heel ander publiek. Het is veel vlotter in gebeurtenissen, omdat het aantrekkelijk moet blijven voor jongere kinderen. YA-boeken en boeken voor volwassenen gaan veel dieper in op gebeurtenissen en er worden veel meer gedachten en emoties beschreven. Voor jongere kinderen zou dit misschien te saai en langdradig worden. 

 

Volgend jaar

Ik weet niet precies hoe fictie er uit gaat zien volgend jaar. Ik weet alleen dat ik mijn niveau wil blijven verbeteren. Mijn concrete doel voor volgend jaar is dus dat ik halverwege en aan het eind van het jaar kan aantonen dat mijn leesniveau is verbeterd. 

© 2016 by Sylke Renger

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
bottom of page