top of page

Leesautobiografie

 

Leesautobiografie

Verwerk in je leesautobiografie de antwoorden op de onderstaande vragen. Geef geen antwoorden in steekwoorden op de vragen, maar schrijf onder elk kopje een verhaaltje. Er zijn geen goede en foute antwoorden. De vragen zijn een uitnodiging om zoveel mogelijk te vertellen over je leeservaring. Maak er een mooi document van, bijvoorbeeld door de afbeeldingen van je favoriete boeken toe te voegen.

 

1 Voorlezen

Vroeger is er bij mij thuis heel veel voorgelezen. Elke dag een verhaaltje was minimaal. 

De twee boekjes die ik eindeloos voorgelezen kreeg en die ik nog steeds weet zijn: muisje andersom (een kinderboeken week boek) en We gaan op berenjacht. Daar ken ik nog sommige zinnen van uit mijn hoofd. Maar ook uit mijn sprookjesboek had ik 1 favoriet verhaal: goudlokje en de 3 beren.  

Toen ik wat ouder was (een jaar of 5/6) is mijn vader mij en mijn broer begonnen voor te lezen uit Harry Potter. Dat is heel lang mijn lievelingsboek geweest en eigenlijk nog steeds. 

 

2 Basisschool

In de kleuterklas en groep 3 werd veel voorgelezen uit boeken van school. Ik had daar ook een lievelingsboek, een boekje over het circus. In groep 6 had ik een meester die ook heel veel voorlas, maar vooral uit snuf de hond. Ik weet nog wel dat ik die zelf heel spannend vond.

Ik begon al heel vroeg zelf te lezen, zelfs toen ik nog niet kon lezen. Ik had boeken die mij zo vaak voorgelezen zijn dat ik ze uit mijn hoofd kende. 

In groep 2 wilde ik al graag boeken lezen uit de bieb, die mijn moeder meenam, alleen geloofde ze niet dat ik al goed kon lezen. In groep 3 vroeg de hele tijd om moeilijkere boekjes, maar ik mocht van mijn ouders geen moeilijkere boeken dan avi 2. Toen ik avi toetsen kreeg in groep 3 bleek dat ik al avi 4 had en aan het begin van groep 4 had ik avi uit. Ik las heel veel, vaak boeken uit de bieb, maar ik kreeg ook wel eens boeken voor mijn verjaardag en in de kinderboeken week mocht ik altijd een boek uitzoeken. De boeken waar ik de sterkste herinnering heb zijn: Matilda (9 x gelezen) Harry potter (de hele serie een aantal keer gelezen) de grijze jager (de hele serie 2 x gelezen) en Thea en Geronimo Stilton.

 

3 Thuis

Er word bij mij thuis veel een graag gelezen. Ik heb dus zelf wat boeken gekocht en gekregen en wij zeggen het altijd als we hele leuke boeken lezen of hebben gelezen. Vaak gaan de andere die ook lezen.

 

4 Eerste leerjaar

Ook in de eerste klas heb ik veel gelezen. Meer dan de verplichte zes boeken. De boeken die van vorig jaar heel erg zijn blijven hangen zijn: een weeffout in onze sterren en de boeken van Mel Wallis de Vries.  Ik heb niet zo vaak dat ik een boek lees maar hem niet heel mooi, grappig of leuk vond.

5 Persoonlijke top-5

Harry Potter

2.     The fault in our stars

3.     De Hongerspelen

4.     Mathilda

5.     De Grijze Jager

 

6 Wat voor soort lezer ben je?

Print de niveauomschrijvingen (Its Learning) en markeer de zinnetjes die op jou van toepassing zijn. Voeg je print bij deze leesautobiografie.

In welke twee niveaus herken jij je het meest? (tussen 3 en 3+ in)
Vertel ook wat voor soort boeken je op dit moment graag leest. Van welk soort boeken houd je helemaal niet? Bijna geen enkele boeken. Wat vind je (soms) moeilijk? Lees je snel? Langzaam? Lees je boeken in één keer uit of lees je elke dag een paar bladzijden? (3 dagen over 1 boek)

N3

-      leest om aan het denken te worden gezet

-      is een goed gemotiveerde lezer, is nieuwsgierig naar nieuwe genres

-      is geïnteresseerd in sociaal-maatschappelijke, psychologische en soms ook filosofische onderwerpen

-      gebruikt boeken om de wereld en het leven verder te ontdekken

 

-      taalgebruik kan veeleisend zijn

-      wisselingen (tijd, perspectief, plaats) zijn niet per se gemarkeerd; veel 'open plekken'

-      roept discussie op over morele, psychologische of maatschappelijke kwesties

-      veel beschrijvingen van ruimte, gedachten, en gevoelens

-      vaak meer dan één verhaallijnen en diepere betekenislaag

-      gevoelens en gedachten van de hoofdpersoon zijn redelijk complex en staan ver van de leerling 

-      reflecterend leren lezen

-      kennis over de wereld en het leven verbreden door te lezen

 

            

N3+

-      leest om zichzelf intellectueel uit te dagen

-      leest veel en gevarieerd, en op een relatief hoog niveau

-      zoekt 'moeilijke' onderwerpen op; wil in nieuwe werelden doordringen en die begrijpen

-      heeft oog en waardering voor de vorm

-      kan een boek kritisch lezen en reflecteert graag, gaat makkelijk gesprek 'op niveau' aan over het boek

-      vormgeving en structuur vormen een extra uitdaging

-      rijk, meerduidig taalgebruik dat beroep doet op ruime woordenschat en het vermogen ‘tussen de regels door te lezen’

-      meerdere complexe verhaallijnen en betekenislagen

-      denkwereld en wereldbeeld van de personages zijn complex zijn en vragen veel van de lezer

-      analyserend/verdiepend leren lezen

-      kritisch reflecteren op vorm en inhoud

 

 

 

7 Plannen

Ik wil aan het eind van het jaar niveau 3+ hebben en ik wil wat meer jeugd thrillers lezen, of boeken die heel spannend zijn. Ik wil ook wat vaker mooie boeken lezen, zoals The Fault In Our Stars. Ik ga mijn boeken ook vaker uitzoeken via lezen voor de lijst.

 

 

 

 

 

© 2016 by Sylke Renger

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
bottom of page